To whom it may concern
Heb je al ooit een brief geschreven en nadien de ontvanger bepaald? Inderdaad: nee. Bepaal dus, vooraleer je begint met ontwerpen, eerst goed wie je ontvangersgroep is.
- Don’t: Nieuwsbrieven uitsturen met content die niet relevant is voor de ontvanger. Niemand houdt van spam.
- Do: Segmenteer abonnees met gelijke kenmerken (interesses, leeftijd, functie, …). Nadien ga je per segment de nieuwsbriefcontent op het betreffende segment afstemmen. Zo verhoog je de kans dat je ontvanger je nieuwsbrief effectief leest.
Onderwerp & eerste regel
- Don’t: Je nieuwbrief nieuwsbrief noemen, roepen met HOOFDLETTERS of te veel promotiewoorden gebruiken waardoor je in de spam terecht komt.
- Do: Ga voor een korte, creatieve titel en eerste regel die aanzetten tot actie (en dus lezen). Haal kort enkele punten aan die aan bod komen in de nieuwsbrief. Tips: stel een vraag, creëer schaarste/urgentie, personaliseer, haak in op iets actueels, … Tot slot, vermeld duidelijk de afzender.
De body
Eenmaal je doelgroep bepaald is, kun je aan de slag gaan met de content. Here is how to.
Tekst
- Don’t: Een sprookje schrijven. Mensen die graag lezen, lezen een boek en geen nieuwsbrief.
- Do: Giet je content in korte alinea’s met een intro en teaser. Bewaar de details achter een klikbare knop, wat ook je SEO boost. Zorg verder voor scanbaarheid via titels, opsommingstekens, vetgedrukte tekst, …
- Do: Plaats jezelf in de schoenen van je lezers: wat interesseert hen? Varieer in content en maak je brief zo persoonlijk mogelijk. Voeg eventueel iets speciaals toe enkel voor je nieuwsbrieflezers. Dat verlaagt de kans dat abonnees zich gaan uitschrijven.
- Do: First things first: plaats je beste content bovenaan je nieuwbrief.
Call to action
- Don’t: De ontvanger stimuleren tot actie, doen! Maar maak je lezer niet gek: klik hier, en daar, en ook nog hier, … Te veel buttons kan de kans op klikken juist demotiveren.
- Do: Ga voor een knop (geen link!) met een duidelijke structuur: een kort artikel die nieuwsgierigheid opwekt en eindigt met een call-to-action knop. Zorg ervoor dat de tekst van je actieknop niet alleen prikkelt, maar ook duidelijk aangeeft wat de lezer zal bereiken met een klik (schrijf je in, ontdek de voordelen, …). Maak de knop opvallend genoeg en link die door naar een uitgebreidere infopagina op je website, blog, …
Lay-out
- Don’t: Elke week je nieuwsbrief in een nieuw jasje steken. Dat zorgt voor verwarring in identiteit.
- Don’t: Overdrijven met afbeeldingen waardoor de nieuwsbrief druk en onoverzichtelijk wordt.
- Do: Ga voor een herkenbare lay-out in lijn met de huisstijl van je organisatie en voeg zeker ook je logo toe. Houd consistent die lay-out aan, door gebruik te maken van een template. Zo creëer je herkenning waardoor de lezer de nieuwsbrief sneller aan jou organisatie linkt.
- Do: Afbeeldingen toevoegen die een sfeer of een gezicht aan de tekst toevoegen. Kies verder voor lijnen, kaders of andere elementen die je nieuwsbrief visueel aantrekkelijk maken. Wat moet opvallen plaats je links, want daar begint de lezer met lezen.
Kleine lettertjes
- Don’t: De kleine lettertjes overslaan. GDPR is watching you!
- Do: Voeg nooit abonnees toe zonder een goedkeuring. Een opt-in is volgens de GDPR-wetgeving verplicht voor het versturen van commerciële boodschappen.
- Do: Ook een afmeldlink (unsubscribe knop) in de footer voorzien is must. Zo’n knop voorkomt bovendien dat je abonnees je nieuwsbrief als spam gaan markeren.
- Do: Gebruik je footer om je sociale kanalen in de kijker te plaatsen en voorzie ook een ‘view in browser’ knop wanneer de ontvanger je mail niet kan openen.
3 2 1 sent
- Don’t: Vier keer kort na elkaar een nieuwbrief versturen en dan drie maand niets.
- Do: Verstuur je nieuwsbrief op een regelmatige basis en bepaal het beste verzendmoment die geschikt is voor de doelgroep in kwestie. Test je nieuwsbrief via een testmail.
En nu?
- Don’t: Stop.
- Do: Nieuwsbrief verstuurd? Dan begint de leerschool pas. Meet je succes via de statistieken: aantal geopende nieuwsbrieven, aantal uitschrijvers, aantal kikken, … Zo kun analyseren welke content de lezers (niet) interesseert en kun je keer op keer je nieuwsbrief verbeteren.