Wanneer is het beste moment om je nieuwsbrief te versturen? Dinsdag om 10 uur? Donderdag om 16 uur? Of op zondagnamiddag? Het is een vraag die heel wat verschillende antwoorden uitlokt, met discussies tot gevolg. Met de deur in huis? Een ‘beste verzendmoment’ die voor iedereen werkt, bestaat niet! Zo kan een bepaald verzendmoment erg goed werken voor een voetbalclub, maar dan weer totaal niet voor een dansschool. Het hangt dus sterk af van jouw doelpubliek. Maar ... er zijn wel enkele momenten, die algemeen goed werken, waarmee je kan experimenteren om zo tot het beste resultaat voor jouw club of organisatie te komen. Daarom zetten wij even wat-je-moet-weten op een rijtje.

Beste verzendmoment volgens onderzoek

Startend met de beste dag om je nieuwsbrief of e-mail te versturen. Die hangt af van je doelstellingen. Mik je op een hoog openingsratio voor je nieuwsbrief (open rate), dan is maandag of dinsdag jouw dag. Is een hoog klikratio (click rate) voor je nieuwsbrief belangrijker? Dan stuur je best s’avonds of dinsdag / donderdag rond 16 uur, omdat mensen dan vaker tijd hebben om je content te lezen. Wordt je nieuwsbrief veel mobiel gelezen? Dan kun je overwegen om in het weekend te verzenden. Weet daarbij dat zaterdag een beter klikratio heeft dan zondag.

Op vlak van beste uur om je nieuwsbrief te verzenden zijn er opnieuw verschillende paden. Heel wat onderzoeken zweren bij 10 uur als beste verzenduur. Omdat je e-mail dan niet verloren gaat in de berg mailverkeer die verstuurd wordt bij de start van de dag. Of omdat sommige mensen dan net tijd maken voor mails / een pauze inlassen. Om diezelfde redenen zou ook 11 uur goed scoren. Verder is ook 6 uur s’ ochtends een goed idee, bij het opstaan vang je dan meteen de aandacht van je lezers. Onder het motief ‘even afschakelen’ zou 14 uur ook goed werken. En tot slot, van 20 uur tot 24 uur, omdat dat voor je ontvangers vaak het rustigste moment van de dag is.

Ons advies: noteer deze verzendmomenten, test ze uit en op basis van de resultaten stuur je bij tot je het perfecte moment gevonden hebt dat werkt voor jouw doelpubliek.

Zelf het beste verzendmoment vinden

Wil je zelf het beste verzendmoment vinden voor je mailing? Dat kan heel eenvoudig, door je in de schoenen van je nieuwsbrief lezers te plaatsen en de volgende vragen te beantwoorden.

  • Wie leest de nieuwsbrief van jouw club / organisatie?
  • Hoe zien hun dagen en weekplanning eruit?
  • Wanneer zijn ze afwezig en kun je ze niet bereiken?
  • En wanneer nemen ze vrije tijd en kun je ze dus wel bereiken?

Op basis van je antwoorden op deze vragen, kom je tot enkele potentiële verzendmomenten (die goed zouden kunnen werken voor jouw lezer). Deze momenten kan je opnieuw uittestten, al dan niet in combinatie met de onderzoekresultaten van hierboven, om zo tot het perfecte verzendmoment voor jouw club / organisatie te komen.