Wist je dat een sportaccommodatie jaarlijks gemiddeld 400 kilo plastic afval produceert? Dat kan beter! Daarom geven we je in het teken de Europese Week van de Afvalvermindering enkele tips mee om met je sportclub bij te dragen aan een groenere wereld.

Onnodig afval

Voorkom onnodig afval! Ruil bijv. plastieken bekers voor drankjes in voor herbruikbare bekers. Geef klanten in de kantine een korting op hun bestelling als ze hun eigen beker meebrengen. Bekijk met je kantine leverancier hoe je duurzamer kunt inkopen (individueel verpakte producten vermijden). Voorzie een waterdispenser waar leden gemakkelijk hun (herbruikbare) fles kunnen bijvullen, in plaats van een nieuw (plastiek) waterflesje aan te kopen. Mogelijkheden genoeg!

Verkopen i.p.v. weggooien

Verkoop materiaal (sportmateriaal, meubels, …) die je club niet meer nodig heeft aan een spotprijsje of breng het naar de kringwinkel, in plaats van het gewoon weg te gooien.

Sorteren

Sorteer! Schaf vuilnisbakken aan met verschillende compartimenten in lijn met de meest voorkomende afvalsoorten in je club (plastiek, karton, GFT, ...). Vermeld op de compartimenten duidelijk welk afval waar hoort.

Digitaal i.p.v. papier

Ga voor digitaal! Verstuur documenten digitaal in plaats van papier te gebruiken om een boodschap te verspreiden. Vlotter en vriendelijker voor het milieu.