Hoewel slechts 10 tot 15% in deze wereld linkshandig is en heel wat taaluitspraken zoals ‘twee linkerhanden hebben’ negatief klinken, zijn er toch wel voordelen aan verbonden zoals bijvoorbeeld in de sport. Zo komt linkshandigheid heel goed van pas in balsporten als tennis, volley, voetbal, handbal en waterpolo. Ook bij boksen en schermen blijkt links zijn in je voordeel!

Waarom hebben linkshandigen een voordeel? Door het verrassingseffect! Linkshandige spelers zijn doorgaans meer gewend om met rechtshandigen te spelen. Wat omgekeerd vaak niet het geval is, net omdat de linkshandigen in de minderheid zijn. Zo kunnen linkshandigen, zonder moeite te doen, verrassend uit de hoek komen met een welgemikte linkse schot. De rechterhandspeler, die niet gewend is aan een opponent die links speelt, wordt verrast door de linkse schot waardoor de linkerhandspeler makkelijker kan scoren.

Need proof? Wereldvoetbalstel Lionel Messi, tennisser Rafael Nadal en John McEnroe zijn allemaal linkerhandig. Bij hen speelt het verrassingseffect duidelijk in hun voordeel …